samen bouwen aan een duurzame toekomst
Samen met bouwpartners Laudy en Van Wijnen werkt Krijtland Wonen aan het verbeteren van woningen. Met duurzame oplossingen worden de komende jaren veel huizen opgeknapt. Dat is goed voor het milieu, de portemonnee en het woonplezier. Huurders worden zoveel mogelijk betrokken bij al deze veranderingen.
Om die doelen waar te maken, heeft Krijtland Wonen een blijvende samenwerking opgezet met Laudy en Van Wijnen. In de komende twee tot vijf jaar staan er veel renovaties op de planning. “Jaarlijks worden zo’n tachtig tot honderd woningen verduurzaamd”, vertelt Jos Lemmens. Hij is coördinator duurzaamheid bij Krijtland Wonen. Aan tafel bij de woningcorporatie praat Jos met Ben Scheres van Laudy. Ook Laurent van Weert schuift aan namens Van Wijnen. “We doen dit samen als één team. We zijn heel open naar elkaar”, begint Jos het gesprek. Laurent vult hem aan: “Ook is het fijn om van elkaar te leren en zo het beste resultaat voor huurders te bereiken.” Naast het besparen van energie, zorgen de aanpassingen ook voor meer woonplezier.
passie voor het werk
De heren praten met passie over hun werk. Na de bouwvak begint ons eerste project in Vaals. Ben: “We hebben onderling een goede klik en werken samen op basis van vertrouwen.” Jos: “Laudy en Van Wijnen hebben alle kennis over woningbouw in huis. We laten ons dan ook graag adviseren over technische oplossingen en verbeteringen. Daarbij weten onze bouwpartners vooraf hoeveel geld er beschikbaar is. Dat geeft duidelijkheid en rust.” De woningcorporatie houdt altijd de leiding over alle bouwprojecten.
samen aan de tekentafel
Voordat een project van start gaat, worden alle mogelijkheden besproken om woningen duurzaam te maken. De bouwpartners zitten samen met Krijtland Wonen aan de tekentafel. “Vroeger werd bij corporaties vooraf alles al vastgelegd. Dat is nu niet zo. Daardoor kunnen we vanuit onze kennis en ervaring vooraf meedenken en betere keuzes maken”, zeggen Laurent en Ben samen. Laurent: “We denken daarbij ook aan het onderhoud in de toekomst.” Hij noemt een voorbeeld: “Stel we maken een mooi dak met heel veel details, maar je moet daardoor altijd een hoogwerker inhuren als er iets is. Dat is niet handig.” Ben is het daar mee eens. “Als iets goed is, laat het dan zo.” De bouwpartners gaan zuinig om met het geld. Laurent: “De bedoeling van al ons werk is dat het echt iets toevoegt aan een duurzame woning. Dat doen we samen zo nuttig mogelijk.”
duurzaam en gezond wonen
De duurzame aanpassingen gaan in een logische volgorde. Eerst wordt gekeken naar isolatie, waardoor het huis minder energie vraagt. Vervolgens worden natuurlijke energiebronnen geïnstalleerd, waar dat mogelijk is. De laatste stap is om ervoor te zorgen dat er helemaal geen aardgas meer nodig is. “Het gaat er uiteindelijk om dat mensen een gezonde woning krijgen. Dat doe je door te verduurzamen. Met goede isolatie en ventilatie, zodat je weer zorgeloos 25 jaar of langer kunt genieten”, vat Ben samen.
stapsgewijs bouwen
Een woning wordt nooit in een keer helemaal aangepakt, maar stap voor stap. “Dit zodat huurders ook even rust kunnen nemen. Er komt namelijk veel op hen af”, weet Jos. Eerst maakt Krijtland Wonen samen met de bouwpartners een plan. Daarna gaan medewerkers van de bouwpartners en Krijtland Wonen op bezoek bij de huurders. We leggen alles persoonlijk uit. Daarna vragen we om toestemming.
contact met huurders
Belangrijk is dat huurders op tijd op de hoogte worden gebracht van alle ontwikkelingen. Jos laat een kalender zien waarop staat wanneer en waar gewerkt wordt. “Op die manier weten huurders wanneer er misschien overlast kan zijn van bouwwerkzaamheden.” Ook worden stickers uitgedeeld met duimpjes omhoog of omlaag. Die kunnen op het raam worden geplakt. Ben: “Dan weten onze mensen wanneer er overlast wordt ervaren en hoeft iemand niet zelf naar de uitvoerder.” De bouwpartners houden voor de start van grotere bouwklussen opruimdagen. Laurent: “Dan zorgen we bijvoorbeeld voor een container waar iedereen oude spullen in kan weggooien.” Zo hoeven de huurders niet helemaal naar het milieupark te rijden.
onverwachte vertraging
Soms loopt een planning niet zoals verwacht. Dat kan weleens zorgen voor onduidelijkheid in de wijk. Ben: “Heel begrijpelijk, maar dat heeft altijd een reden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat we wachten op een vergunning of er zijn opeens extreme weersomstandigheden. Dat zorgt dan voor vertraging.” Laurent knikt en noemt nog een reden waardoor de bouw langer kan duren: “Als ergens een beschermde diersoort overwintert, kunnen we op dat moment nog niet aan de slag.” Tijdens de werkzaamheden kunnen huurders altijd terecht bij de uitvoerder. “Die heeft een mobiel nummer waar iedereen met vragen en opmerkingen naar kan bellen. Zo kunnen we gelijk kijken naar een oplossing of iets uitleggen”, vertelt Ben.
handige tips
Als de aanpassingen aan de woning klaar zijn, ontvangen huurders een handig boekje met tips. Jos: “Waar je voorheen misschien alleen maar hoefde te draaien aan de temperatuurknop, is er opeens meer techniek in huis. Denk aan een ventilatiesysteem, zonnepanelen en in de toekomst ook warmtepompen. We helpen iedereen graag op weg in de nieuwe situatie.”
met elkaar in gesprek
Volgens Laurent en Ben is er nog een extra voordeel bij bouwwerkzaamheden in de buurt. Laurent: “Zo komen mensen die voorheen nauwelijks contact met elkaar hadden, met elkaar in gesprek. Iedereen is natuurlijk benieuwd naar elkaars ervaring. We hopen dan ook altijd dat dit zo blijft als onze taak erop zit.” Daar zijn de drie heren het met elkaar over eens. Samen werken ze aan betere woningen voor vandaag en morgen.
