de weg naar geluk van simone janssen
Waar het merendeel van de bewoners altijd zeer tevreden is over de rol van Krijtland Wonen als woningcorporatie, gaat het gevoel van Simone Janssen veel verder dan dat. Simone is 37 jaar en woont samen met haar zoontje en toekomstige man op een heerlijke plek in Simpelveld. Echter weet Simone als geen ander dat het wonen in een fijne en veilige omgeving niet vanzelfsprekend is. Ze is Krijtland Wonen dan ook meer dan dankbaar voor het woongenot dat ze vandaag de dag kent.
Voordat Simone naar Simpelveld verhuisde, was ze met haar zoon en de biologische vader van haar kind woonachtig in Kerkrade. Een huishouden dat meer geweld kende dan woongeluk. “In mijn vorige huwelijk liep het allemaal niet zo lekker. Van huiselijk geweld tot moordpogingen tot verkrachtingen. Op dat moment wil je ontzettend graag naar een plek waar je je veilig voelt, maar dat bleek helaas makkelijker gezegd dan gedaan.” Na verloop van tijd kwam het gezin in aanmerking voor een huurwoning in Simpelveld. Echter verbeterde een verhuizing de situatie niet. Het ging van kwaad tot erger. En dus zat er niks anders op dan onderduiken. Na maandenlang vluchten, mocht Simone uiteindelijk samen met haar zoon terug naar hun woning. Een woning die nooit meer hetzelfde zou zijn. “Iedere dag werd ik geconfronteerd met wat er daar heeft plaatsgevonden. Ieder hoekje kende z’n eigen verhaal en mijn zoon kreeg te maken met hyperventilatie en PTSS. En dus wist ik dat ik zo snel mogelijk daar weg moest, maar je hebt natuurlijk te maken met wachtlijsten.” Tot die ene dag.
Een bezoekje van een medewerker van Krijtland Wonen, in dit geval Peter, was nog nooit zo waardevol als deze keer. “We hadden enorme last van stankoverlast. Dit bleken achteraf dode vogels te zijn die in de dakgoot lagen. Gedurende het bezoek van Peter raakten we aan de praat en kwam het verleden ter sprake.” Een ingrijpend verhaal waar je niet omheen kunt. En dus besloot Peter deze situatie te bespreken binnen het gebiedsteam waarbij hij samen met collega’s direct actie heeft ondernomen. En met succes. “Binnen één week werd ik gebeld dat er een woning beschikbaar was. De tranen rolden over mijn wangen. We konden dezelfde dag nog gaan kijken. Het voelde meteen goed en binnen zes weken waren we ingetrokken. Een plek die veel meer is dan alleen een dak boven ons hoofd zoals dat vroeger wel was. Dit is echt een thuis.” Iets mooiers gun je

"ze hebben me ook nog eens de liefste en leukste buren bezorgd".

Simone en haar gezin niet na zo’n heftige periode. Toch is het hebben van een (t)huis voor Simone niet de grootste winst. “Nadat we er echt onze eigen plek van hadden gemaakt, merkte ik dat het op het gebied van gezondheid ook een stuk beter ging. Ik was niet meer continu ziek, maar ook mijn zoon had niet langer last van hyperventilatie en paniekaanvallen. Hij leefde echt op. Gelukkiger kun je me niet krijgen.” Zoals Simone het zelf omschrijft heeft Krijtland Wonen haar leven gered. “Ik weet niet hoe het was afgelopen als ik op het vorige adres was blijven wonen, vooral op het gebied van mijn eigen gezondheid en de gezondheid van mijn zoon.” Een meer dankbare huurder is er waarschijnlijk niet. Simone is namelijk niet alleen dankbaar voor haar nieuwe plekje, maar ook voor alles wat de corporatie geregeld heeft om er fijn te kunnen wonen. “Ik heb een tijd geleden een aanvraag ingediend voor een overkapping en kreeg binnen no-time reactie. Hetzelfde geldt voor de laadpaal van mijn auto. Alles wordt zeer snel opgepakt en afgehandeld.” En dat is niet alles waar de woningcorporatie een bijdrage aan heeft geleverd. “Ze hebben me ook nog eens de liefste en leukste buren bezorgd die ik me maar kan wensen. Sterker nog, onze buurman is trouwambtenaar en gaat mij en mijn verloofde trouwen.” Dan zou je denken dat de cirkel voor Simone en haar gezin helemaal rond is. Maar dat is nog niet het geval. Er ontbreekt namelijk nog één ding. “Het enige wat nog mist, is het kunnen kopen van de woning. Dat zou voor ons echt de kers op de taart zijn.”
*In verband met het openhartige verhaal en de privacy van het gezin, zijn de namen die in het artikel zijn gebruikt fictief.